Запорізьку АЕС підключили до енергомережі України

16:00 26.08.2022

Запорізька атомна електростанція підключена до загальної мережі та виробляє електроенергію для потреб України.

Як пише ZN.UA, повідомили в НАК «Енергоатом».

«Сьогодні, 26 серпня 2022 року, о 14:04 один із зупинених вчора енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі, триває набір потужності», - йдеться в заяві компанії.

Зазначається, що зараз зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає.

«Атомники Запорізької АЕС – справжні герої! Вони невтомно та міцно тримають на своїх плечах ядерну та радіаційну безпеку України й усієї Європи і самовіддано працюють, щоб рідна країна мала життєдайну електроенергію. Пишаємося й уклінно дякуємо!», - додали в "Енергоатомі".

Нагадаємо, що вчора в «Енергоатомі» повідомили, що російські окупанти досягли повного відключення Запорізької АЕС від енергомережі. У повідомленні йшлося, що через пожежу на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалася остання (четверта) лінія зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інші лінії були пошкоджені ворожими обстрілами раніше.

Раніше українські фахівці попереджали, що позбавлення атомної станції регулярного живлення унеможливить охолодження ядерного палива та призведе до викиду радіоактивних речовин, як це сталося на японській АЕС «Фукусіма-1». Що задумав Кремль і як йому протидіяти, пояснює Михайло Гончар у статті «Війна в Європі: ядерний сценарій Кремля і що робити Україні».
 

Ще на цю тему