ЄС наполягає на виконанні вимог ООН щодо безпеки Запорізької АЕС - Боррель

17:00 26.08.2022

ЄС наполягає на створенні умов для безпечної експлуатації Запорізької АЕС, де виникла загроза ядерного інциденту внаслідок дій російських загарбників, та наголошує на важливості виконання вимог Генерального секретаря ООН щодо виведення російських військ зі станції.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час заключного засідання конференції щодо майбутнього Європи, що відбулася в іспанському університеті UIMP (Universidad Internacional Menéndez Pelayo, Cantabri) , повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не лише США, але також Генеральний секретар ООН після візиту (в Україну - ред.) попередив нас та закликав до денуклеаризації (зменшення ядерної небезпеки – ред.) у цьому регіоні. ЄС також зробив заяву щодо наявних ризиків. Ця атомна станція є найбільшою у Європі, і вона перебуває у небезпеці. росія від’єднує цю ключову атомну станцію, щоб перепідключити її до російської мережі. Це вплине на енергетичне постачання для України. Ми маємо наполягати на важливості попередження Генерального секретаря ООН, оскільки ця атомна станція може зазнати важких пошкоджень», - сказав Боррель.

Як повідомлялося, під час візиту до Львова 18 серпня Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до негайного виведення військ рф з території Запорізької АЕС та наголосив на тому, що росія не має права від’єднувати цю АЕС від енергосистеми України, оскільки енергія, вироблена станцією, належить Україні.

25 серпня з заявою про необхідність негайної демілітаризації цього ядерного об’єкту та допуску до нього експертів МАГАТЕ наголосила підсекретар США з питань контролю над озброєнням та міжнародної безпеки посол Бонні Деніз Дженкінс.

За повідомленням НАЕК "Енергоатом", станом на ранок 26 серпня енергоблоки ЗАЕС відключені від енергомережі. Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі.
 

Ще на цю тему