Прем’єр Естонії вимагає закрити росіянам «лазівку до Європи» до кінця агресії в Україні

10:00 26.08.2022

Заборона на в’їзд до Євросоюзу як туристів для громадян Росії має бути впроваджена для захисту національної безпеки та цілісності санкцій ЄС та тривати доти, поки не припиниться російська агресія в Україні.

Як пише ZN.UA, про це заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас.

За її словами, питання обмеження видачі туристичних віз для росіян – це питання моральної ясності ЄС, поки в Європі точиться російська війна-геноцид.

«Перш за все, це питання довіри до ЄС і моральної чистоти часом, коли масові військові злочини, можливо, геноцид відбуваються поруч з ЄС», – цитує Каллас EURACTIV.

При цьому прем’єрка зазначила, що не виступає за повну заборону віз для росіян, а передбачає збереження гуманітарних винятків, як от відвідування членів родини, близьких родичів. Також, за її словами, кордон буде відкритий для шукачів притулку, дисидентів.

Вона вказала, що заходи, вжиті окремими державами-членами, не можуть бути такими ж ефективними, як загальноєвропейська заборона, попередивши, що «якщо ми не досягнемо консенсусу, окремі країни-члени повинні будуть вжити заходів самостійно».

«Така ситуація є обходом санкцій щодо авіаперельотів, про які ЄС домовився раніше навесні, і нам потрібно закрити цю лазівку зараз», — аргументувала вона необхідність введення обмежень та додала, що зараз в Естонії спостерігають зростання кількість громадян РФ, які перетинають кордон країни.

«Наприклад, нещодавно двоє російських журналістів, видаючи себе за туристів, приїхали до Естонії, щоб робити ворожі пропагандистські сюжети — у них були шенгенські туристичні візи, видані іншими країнами ЄС», — навела вона на конкретний приклад негативного російського впливу.

На уточнення журналістів, чи має запропонована заборона бути окремим заходом чи частиною восьмого пакету санкцій, Каллас висловився на користь першого.

Міністри закордонних справ ЄС мають намір обговорити перспективу загальноєвропейської заборони на візи для громадян Росії під час неофіційної зустрічі в Празі наступного тижня, хоча дипломати ЄС підкреслюють, що єдиного підходу може бути важко досягти.

Греція та Кіпр уже висловилися проти цього з економічних причин, як і канцлер Німеччини Олаф Шольц, який висловив побоювання щодо долі незгодних із режимом Кремля.

Натомість Литва заявила про намір впровадити регіональне обмеження на в’їзд громадян РФ, якщо спільного консенсусу в Євросоюзі досягнуто не буде.
 

Ще на цю тему