Запорізьку АЕС окупанти повністю відключили від енергомережі

08:00 26.08.2022

Російські окупанти 25 серпня домоглися повного відключення Запорізької АЕС від енергомережі.

Як пише ZN/UA, про це повідомили в «Енергоатомі».

«Через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська»», - йдеться у повідомленні. Три інших лінії були пошкоджені ворожими обстрілами раніше.

Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.

«Власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв’язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС», - повідомили в «Енергоатомі».

Автоматика та системи безпеки станції працюють справно. Співробітники станції готуються підключити до мережі один із енергоблоків.

Пізніше Запорізька атомна електростанція відновила з’єднання з четвертою лінією зв’язку із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська», проте всі 6 енергоблоків залишаються відключеними.

«Україна повідомила МАГАТЕ, що ЗАЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, принаймні двічі втрачала з’єднання з ЛЕП протягом дня, але наразі воно знову працює», – заявили в Агентстві, що є структурою ООН.

Зазначається, що ЗАЕС залишається підключеною до лінії 330 кВ від сусідньої теплоелектростанції, яка за потреби може забезпечити резервну електроенергію.
 

 

Ще на цю тему