Глава МЗС Литви пропонує питати у росіян при в'їзді в ЄС, чий Крим

12:00 24.08.2022

Якщо Європейський Союз не заборонить видачу туристичних віз громадянам росії, Литва розгляне це питання на регіональному рівні.

Про це у вівторок 23 серпня сказав міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс, передає Укрінформ із посиланням на LRT.

"Насамперед ми домагаємося європейського рішення тому, що воно найвірніше з правової точки зору. Якщо воно не буде знайдено, ми не виключаємо можливість пошуку регіонального рішення, яке включало б країни Балтії, Польщу, і, швидше за все, Фінляндію", – цитує Ландсбергіса LRT.

Він нагадав, що Сейм Литви визнав росію державою, яка здійснює геноцид і підтримує тероризм, тому логічно, щоб туристів звідти не пропускали через кордон.

Регіональне рішення, за словами Ландсбергіса, може бути подібним до того, як зараз Естонія не пропускає через кордон певні групи осіб, які можуть загрожувати її національній безпеці.

"Прикордонник має право запитати, чи підтримуєте ви війну в Україні, чий Крим. Якщо особа, яка перетинає кордон Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Польщі, скаже, що, на її думку, Крим не є окупованим, можна припустити, що допуск цієї особи не відповідає інтересам національної безпеки", – зазначив глава литовської дипломатії.

Литва може зробити це в односторонньому порядку, але Ландсбергіс вважає, що такий захід може бути ефективним лише при застосуванні хоча б на регіональному рівні.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз має намір обговорити заборону видачі віз для російських туристів на зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць блоку у Празі наприкінці серпня.

Головними прихильниками заборони видачі віз для росіян у ЄС є країни Балтії, Польща, Фінляндія та Чехія. Проти виступають Німеччина, Греція та Кіпр.

Литва, Латвія, Естонія, Фінляндія та Польща зараз є основним маршрутом росіян і білорусів до Європи.
 

Ще на цю тему