Газовий шантаж РФ: Газпром спровокував чергове подорожчання газу в Європі

20:20 22.08.2022

Після заяв російського газового монополіста «Газпром» про ремонт магістралі газогону «Північний потік», спотова ціна газу в Європі 22 серпня різко зросла до більш ніж $3000/тис. кубометрів.

Вересневий ф’ючерс на TTF торгувався на біржі ICE Futures по ціні $3024 за тисячу кубометрів, а стартували торги з позначки $2724, пише ZN.UA.

Середня ціна з початку серпня на TTF становила $2230, у липні газ коштував в середньому $1764 за тисячу кубометрів. Максимальну ціну в Європі було зафіксовано 7 березня 2022 року, коли за квітневий ф’ючерс давали $3898.

Раніше ПАТ «Газпром» почав передзимовий шантаж Європи. Російський газовий монополіст назвав безпрецедентну за всю історію ціну на газ майбутньої зими.

"За консервативними оцінками, якщо тенденція збережеться, взимку ціни перевищать рівень 4 тис. дол. за 1 тис. куб. м", - попередили в "Газпромі".

На фоні енергетичної кризи, уряд Німеччини заявив, що домашні господарства зіткнуться з додатковими щорічними витратами на оплату природного газу у розмірі близько 290 євро на сім'ю із 4-х осіб. Мета нововведення — перерозподілити на все населення країни тягар, пов'язаний з обмеженням Росією постачання газу до Європи.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему