«Зерновим коридором» уперше вийшло судно з цукровими буряками

13:20 22.08.2022

З українських портів у Чорному морі зерновим коридором вранці у неділю, 21 серпня, вийшли чотири судна, які перевозять загалом 33,3 тис. тонн продовольства. 

Про це повідомляє Міністерство національної оборони Туреччини, пише видання Порти України.

На борту балкер Da Liang (прапор — Китай) перебуває вантаж 14 тис. тонн цукрових буряків, на балкері Kubrosli Y (прапор — Коморські острови) — 10 тис. тонн пшениці. Танкери Filyoz та Foyle (обидва — під прапором Мальти) перевозять 5 тис. тонн та 4,3 тис. тонн олії відповідно.

Вихід суден напередодні ухвалив Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі.

Окрім того, сьогодні буде доглянуто одне судно з України та п’ять суден, які підуть в Україну”, — повідомили в Міністерсті національної оборони Туреччини.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали і з Росією.

У рамках реалізації домовленостей із портів Одеса, Чорноморськ і «Південний» у серпні вийшло вже 31 судно, якими вивезено 700 тис. тонн агропродукції до дев’яти країн світу. Також зайшло під завантаження 18 суден, на розгляді перебувають близько 40 заявок на захід до портів.
 

Ще на цю тему