СБУ назвала винних у підриві греблі Північно-Кримського каналу

12:40 18.08.2022

Служба безпеки України направила до суду обвинувачувальний акт проти російських офіцерів Міхаїла Яснікова та Дмітрія Маркова за підрив споруд Північно-Кримського каналу та інші злочини під час війни Росії проти України. 

Про це повідомляє пресслужба СБУ, пише Крим.Реалії.

Заступника командувача Чорноморським флотом РФ із матеріально-технічного забезпечення генерал-майора Міхаїла Яснікова та командувача 11 окремої інженерної бригади полковника Дмітрія Маркова підозрюють у тому, що вони:

  • захопили адміністративні будівлі та споруди Каховської ГЕС та взяли в заручники персонал;
  • унеможливили функціонування гідроелектростанції у штатному режимі;
  • зруйнували автодорожній міст, позбавивши об'єкт життєво необхідної логістики;
  • здійснили низку підривів споруд Північно-Кримського каналу, щоб подати дніпровську воду до тимчасово окупованого Криму.

За даними СБУ, Ясніков віддавав накази про «незаконне захоплення обох об'єктів критичної інфраструктури», а Марков «керував підривами».

Російських офіцерів підозрюють за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни); ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою) Кримінального кодексу України.

«Їхні дії негативно вплинули на водозабезпечення регіону, функціонування зрошувальної системи Херсонської області, завдали значної шкоди довкіллю та матеріальних збитків Україні в особливо великих розмірах», – йдеться у повідомленні СБУ.

Публічних коментарів обвинувачених немає.
 

Ще на цю тему