Близько 20 грузинських громадських організацій закликають запровадити візовий режим з РФ

10:40 18.08.2022

Близько двох десятків впливових грузинських громадських організацій закликали запровадити візовий режим для громадян Росії.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Новости-Грузия. 

"Ми вважаємо, що контроль за в’їздом у Грузію російських громадян і підприємств - це питання національної безпеки країни… Вимагаємо негайно встановити візовий режим для громадян РФ і переглянути правовий статус тих, хто вже в’їхав на територію країни", - зазначають підписанти.

Вони звертають увагу, що з лютого 2022 року у Грузії зареєструвалися близько 6400 російських компаній, що у сім разів більше, ніж за увесь 2021 рік. На їхню думку, зараз росіяни можуть безперешкодно використовувати Грузію для обходу санкцій Заходу. 

"Триваюча окупація, етнічні чистки, скоєні РФ у Грузії, злочини проти людяності, триваючий конфлікт (згідно з цитатою у першоджерелі - ЄП) в Україні і часто використовуваний РФ підхід - інтервенція в іноземну державу під приводом "захисту" власних громадян - все це створює достатні підстави для встановлення візового режиму", - аргументують у заяві. 

Підписанти зауважують, що обмеження прав громадян ворожої країни чи країни-окупанта є поширеною практикою і не суперечить міжнародним стандартам у сфері прав людини, а отримання притулку для росіян все одно буде можливим і такі ситуації розглядаються в індивідуальному порядку.

У заяві також висловлюють повну підтримку українцям у боротьбу за свободу.

Звернення підписали 19 організацій: Фонд "Відкрите суспільство", Медіа-омбудсмен, "Сірцхвіліа", "Інститут громадянського суспільства", "Асоціація молодих юристів Грузії", "Рух за рівність", "Права Грузія", Група підтримки жіночих ініціатив, "Європейський фонд", "Міжнародна обсерваторія адвокатів і юристів", "Сапарі", "Вартові демократії", "Центр соціальних наук", Court Watch, "Зелена альтернатива", "Індекс демократії - Грузія", платформа "Проспект", BGI Advisory Services Georgia, співзасновник "Адвокатської колегії Грузії". 

У правлячій партії "Грузинська мрія" звинуватили опонентів – передусім "Єдиний національний рух" та деякі неурядові організації – в розв'язанні "ганебної ксенофобно-шовіністичної кампанії" проти громадян РФ. Опозиція Грузії назвала ці заяви антидержавними.
 

Ще на цю тему