Захід чекає від Туреччини пояснень щодо сплеску торгівлі з Росією – FT

09:20 18.08.2022

Туреччина упродовж трьох місяців збільшила експорт до Росії на 46% порівняно з аналогічним періодом минулого року. 

Різке зростання експорту викликає у Заходу побоювання щодо поглиблення співпраці між країнами, пише ZN.UA з посиланням на Financial Times.

Турецькі компанії зайняли нішу, що звільнилася після виходу з російського ринку західних компаній. Обсяг турецького експорту до Росії протягом травня-липня становив $2,04 млрд (+642 млн доларів).

У липні 2022 року Туреччина експортувала до Росії товарів на $730 млн, у липні 2021-го – на $417. Зростання на $313 млн стало найбільшим серед країн, які закуповують турецькі товари.

Москва активно купує турецькі овочі та фрукти, інші продукти харчування, текстиль, електротовари, меблі та хімікати. Частка Росії у загальному обсязі експорту Туреччини у липні становила 3,9% проти 2,6% торік.

«Члени ЄС дедалі більше турбуються щодо сплеску торгівлі Туреччини з Росією та її бажання допомогти Москві замінити європейський імпорт та експорт. У зв'язку з цим деякі європейські столиці запитали в Анкари інформацію про її торговельні відносини з Кремлем», - повідомляє видання з посиланням на джерела.

Одне з них повідомило, що Захід уважно спостерігає за зростанням товарообігу між країнами, сприймаючи ситуацію, що склалася, як подразник.

Як повідомлялось, Туреччина відкрито вихваляється значним зростанням торгівлі з Росією, ігноруючи заклики союзників щодо ізоляції російської економіки через повномасштабне вторгнення в Україну.
 

Ще на цю тему