Європейські банки відновлюють торгівлю російськими облігаціями

09:00 18.08.2022

Європейські банки відновлюють торгівлю російськими облігаціями після того, як це зробили банки на Уолл-стріт.

Як пише ZN.UA, про це повідомляє The Financial Times.

Глобальний ринок російських суверенних і корпоративних облігацій завмер у червні після того, як американським інвесторам заборонили купувати російські цінні папери на вторинному ринку в рамках санкцій Заходу проти Москви після її вторгнення в Україну.

Але Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів, яке забезпечує застосування санкцій у США, 22 липня відкрило тримісячний термін для банків, щоб допомогти інвесторам, у яких залишилися ненадійні тепер російські облігації, позбутися їх.

Європейські банки UBS, Barclays і Deutsche Bank відновили дозвіл клієнтам продавати свої російські боргові зобов’язання відповідно до аналогічних кроків американських JPMorgan, Bank of America, Jefferies і Citigroup. Інші банки, включаючи Credit Suisse і HSBC, поки що утримуються від повторного виходу на російський борговий ринок через їхню нижчу толерантність до ризику.

Коли Москва почала вторгнення в Україну в лютому, майже 40 мільярдів доларів російського державного боргу залишалися непогашеними, причому близько половини належали іноземним інвесторам.

Ліцензія американського Управління контролю за іноземними активами (Ofac) дозволяє банкам сприяти, здійснювати кліринг і проводити розрахунки за угодами, які здійснюють громадяни США, щоб зменшити їхній вплив на Росію, навіть якщо це передбачає купівлю додаткових цінних паперів.

Вплив кожного банку на Росію є відносно невеликим, і відновлення торгівлі борговими зобов’язаннями є символічним, оскільки це один із небагатьох ключових міжнародних ринків, який знову відкрився після того, як на Москву обрушився шквал західних санкцій.

Усі банки відмовилися коментувати, але люди, ознайомлені з їхніми діями, сказали, що рішення не були мотивовані спробою отримати прибуток від відновлення ринку, а мали на меті дозволити клієнтам зменшити свої ризики відповідно до правил санкцій.
 

Ще на цю тему