Загарбники відклали запуск Маріупольського порту до кінця року — Андющенко

15:40 17.08.2022

Призначені Росією «керівники» окупованих територій Донецької області вчергове відклали запуск Маріупольського морського порту через неможливість повноцінно забезпечити його роботу.

Как пишут Порты Украины про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Ватажок Пушилін черговий раз заявив про відновлення повноцінної роботи Маріупольського порту. Правда, цього разу вже до Нового року. Минулого разу в травні він впевнено казав про вихід на повне завантаження вже в середині липня”, — написав Андющенко у Facebook.

За інформацією радника мера Маріуполя, станом на зараз порт де-факто не працює.

Зупинено навіть мародерство металопрокату. Недостатньо потужності електрики. Відсутність ремонтників кранів. І досі блокуюча «Меотида». І це — гарна новина. Тому, що відновлення роботи порту одразу спростить військову логістику окупантів”, — наголосив Андющенко.

Він поінформував також, що запуск автомобільно-пасажирського поромного сполучення, який окупанти анонсували на початок серпня, теж досі не відбувся.

За бравадою окупантів першій паром мав прибути в Маріуполь ще 1 серпня. В реальності він досі стоїть пришвартований в порту Єйська без натяку на рух. Добра новина вдвічі — чергова брехня окупантів містянам, яку вони бачать на власні очі. Друга — логістика окупантів залишається проблемою для них самих”, — підсумував Андющенко.

Наприкінці червня призначена російськими загарбниками окупаційна «адміністрація» Маріуполя активізувала розчистку акваторії та основного суднового ходу в Маріупольському порту за допомогою плавучого крану, щоб запустити його для вивезення викрадених вантажів і завезення військової техніки.

За даними Групи «Метінвест», яка є власником маріупольських металургійних комбінатів ММК ім. Ілліча та «Азовсталь», у перший день війни в Маріупольському морському порту залишалося понад 234 тис. тонн виробленої на обох підприємствах металопродукції на суму приблизно $148 млн. Компанії вдалося відстежити щонайменше 2,5 тис. тонн, які перевозять із окупованого українського Маріуполя до російського Ростова-на-Дону для перепродажу.

У травні російська окупаційна «адміністрація» Маріуполя призначила «капітаном» Маріупольського морського порту колишнього голову Державної інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті (Укрморрічінспекції) Григорія Соболевського.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.

Ще на цю тему