Болгарія і Північна Македонія досягли прогресу в питаннях, які є умовою для вступу в ЄС

14:20 16.08.2022

Спільна комісія істориків із Софії та Скоп'є досягла компромісу щодо того, як позначати історичних діячів зі спільної історії, що є ще одним кроком до початку переговорів щодо приєднання Північної Македонії до ЄС.

Про це повідомляє Euractiv, пише Європейська правда.

Згідно з прийнятими обома сторонами "рекомендаціями", опублікованими на сайті Міністерства закордонних справ Північної Македонії, великим проривом стало те, як описувати царя Самуїла, який правив з 997 по 1014 рік.

Спільна комісія оголосила царя Самуїла "правителем великої середньовічної держави, яким більшість сучасної історичної науки вважає Болгарське царство з центром біля сьогоднішньої Республіки Північна Македонія".

Таким чином, питання про те, чи є цар Самуїл болгарським чи македонським царем, можна вважати вирішеним.

Двостороння угода від 2017 року створила спільну історичну комісію для вирішення суперечок щодо історії. В останні два роки ця комісія не могла знайти загальних формулювань для Середньовіччя, не даючи особливих надій на вирішення значно тернистіших описів новітньої історії.

Наразі комісія підготувала низку рекомендацій щодо внесення змін до підручників історії двох країн.

Зокрема, рекомендується використовувати такі вирази, як "сьогоднішні болгарські землі" або "територія сучасної Болгарії" замість загального терміну "болгарські землі" в історичному контексті.

Вирішення суперечки про Кирила і Мефодію, авторів кирилиці, полягає в тому, що "їхня творчість розвивалася в літературних центрах Преслава та Охрида, які розташовувалися тоді на території середньовічної Болгарської держави, де їхні учні знайшли умови для роботи". Це дає привід двом країнам спільно відзначати 24 травня як день святих Кирила та Мефодія. Рекомендації також стосуються Климента та Наума Охридських, учнів Кирила та Мефодія.

Раніше влада Північної Македонії офіційно повідомила Росію про відкликання згоди на заснування посади почесного консула Російської Федерації в місті Бітола.

Наприкінці липня президент Північної Македонії Стево Пендаровськи звинуватив Росію у втручанні у внутрішні справи країни і фінансуванні певних політичних утворень.
 

Ще на цю тему