Німеччина вперше придбала танкерну партію сірчистої нафти зі США / Фото

09:20 10.08.2022

Танкерна партія сірчистої нафти з США уперше прибула на початку серпня до німецького порту Росток на тлі пошуку країнами Євросоюзу альтернативи російській нафті.

Як пише іидання Порти України, про це повідомляє Reuters.

Згідно з даними відстеження суден Refinitiv, танкер Capricorn Sun (прапор — Ліберія) завантажив нафту біля узбережжя Луїзіани в США і вивантажив її в Ростоку 3 серпня. Судно було зафрахтоване компанією Shell. За оцінкою журналістів, воно могло перевозити близько 570 тис. барелів нафти.

Сірчисту нафту з США спрямували до Німеччини на тлі спроб нафтопереробних заводів знайти альтернативу російській нафті, ввезення якої буде заборонено у 2023 році.

Нафтопереробники планують замінити російську нафту морською норвезькою, саудівською, британською та американською нафтою. Через свій експорт природного газу Росія вже показала, що вона готова перекрити європейські напрямки в боротьбі за око через фінансові санкції ЄС, які послідували за вторгненням Москви в Україну в лютому.

У червні Євросоюз ввів ембарго на танкерні постачання нафти з Росії з низкою винятків. Повністю воно почне діяти наприкінці 2022 року.

Ростокський нафтовий термінал у Балтійському морі з’єднаний трубопроводом із двома нафтопереробними заводами — нафтопереробним заводом PCK Schwedt потужністю 233 тис. барелів на день і заводом TotalEnergies на 240 тис. барелів на день у Леуні. Нафтопереробний завод Schwedt належить російській державній нафтовій компанії «Роснефть», тоді як Shell і Eni мають міноритарні пакети акцій. Поки що обидва заводи в основному працюють на російській нафті Urals, яку отримують трубопроводом «Дружба» з Росії.

Танкер Capricorn Sun. Фото: marinetraffic.com
 

Ще на цю тему