У США видали ордер на арешт літака російського олігарха за $90 мільйонів

13:40 09.08.2022

Федеральна прокуратура Південного округу Нью-Йорка (США), заявила, що суддя видав ордер на арешт літака Airbus, вартістю 90 млн доларів, що належить російському олігарху Андрію Скочу, який перебуває під санкціями.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки.

За словами американських прокурорів, Скоч володіє літаком через підставні компанії та трасти, пов'язані з його романтичною партнеркою. Платежі в доларах США за реєстрацію та страхування літака продовжували здійснюватись у період з 2018 по 2021 рік, попри санкції.

Наразі літак знаходиться в Казахстані.

Скоч, мільярдер і депутат думи від «єдиної росії», спочатку потрапив під санкції Мінфіну США у 2018 році за можливі зв'язки з російськими організованими злочинними угрупованнями. Після вторгнення росії в Україну управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) запровадило проти Скоча нові санкції.

CNN підкреслює, що в ордері на арешт зазначено, що, окрім літака, Скоч володіє яхтою Madame Gu, гелікоптером та віллою на Сейшельських островах. Ці активи поки що не підлягають арешту. Влада США ще має довести, що санкції було порушено у зв'язку з цими активами, наприклад, шляхом переказу грошей через банківську систему США з метою конфіскації майна.

У червні влада США оголосила, що суддя затвердив ордер на арешт двох приватних літаків російського олігарха Романа Абрамовича на суму понад 400 мільйонів доларів. У травні США придбали суперяхту Amadea вартістю 300 мільйонів доларів, яка належить олігарху Сулейману Керімову. А у квітні влада конфіскувала в іспанському порту яхту Tango вартістю 90 мільйонів доларів, що належить Віктору Вексельбергу, мільярдеру, тісно пов'язаному з президентом росії володимиром путіним.

Як повідомляв Укрінформ, у березні міністр фінансів США Джанет Йеллен та генеральний прокурор США Меррік Гарланд провели віртуальну зустріч із представниками Австралії, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії, Великої Британії та Єврокомісії щодо початку роботи багатосторонньої цільової групи «російська еліта, поплічники та олігархи» (REPO). Цільова група, в яку входять відповідні міністерства країн, зобов'язалася використовувати свої повноваження для збору та обміну інформацією для вжиття конкретних заходів, включаючи санкції, заморожування активів та кримінальне переслідування.

Ще на цю тему