Близькі до путіна олігархи оминали санкції - знайшли лазівку в законах Британії

10:00 07.08.2022

російські олігархи з найближчого оточення путіна – Аркадій і Борис Ротенберги, які потрапили під санкції, користувалися лазівкою в британському законодавстві для обходу обмежень.

Про це йдеться у спільному розслідуванні ВВС та організації Finance Uncovered, опублікованому у суботу, передає Укрінформ.

"Аркадій і Борис Ротенберги використовували тип компанії, від якої закон не вимагає ідентифікувати її справжніх власників", - пояснюється у публікації.

У Британії є компанії, відомі як англійські товариства з обмеженою відповідальністю (ELP). Іноді вони використовуються для злочинних цілей.

ELP на законних підставах використовуються у фондах нерухомості, інвестиційних та пенсійних фондах – наприклад, вони мають податкові переваги, а суми, якими ризикують інвестори, обмежені. При цьому, таким компаніям не потрібно вказувати своїх власників.

Розслідування виявило докази причетності цілого ряду ELP до шахрайства, тероризму та відмивання грошей. Зокрема, було розкрито документи, що ідентифікують бенефіціарних власників ELP, а також докази їх використання для відкриття банківських рахунків і сприяння фінансовим злочинам.

Однією з таких компаній була Sinara Company LP, створена у Лондоні у січні 2017 року. У документах компанії йшлося, що вона займається «туризмом і продажем квитків». У період з липня 2017 року по червень 2018 року компанія відправила 14 електронних переказів на загальну суму 133 тис. доларів консультанту з мистецтва, який, як йдеться у звіті Сенату, «сприяв купівлі для Ротенбергів». Ця компанія, зокрема, використовувалася для купівлі творів мистецтва на мільйони доларів.

Усього розслідування виявило щонайменше п'ять агентств зі створення ELP, які заснували близько 1,5 тисячі нових товариств у Британії. Деякі з них також пов'язані з фінансовими злочинами, зокрема з відмиванням грошей.

Теми:

Ще на цю тему