Країни G7 обговорюють повну заборону постачання російської нафти та нафтопродуктів морем

13:00 04.08.2022

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) розглядають низку підходів, включаючи варіанти повної заборони послуг, що дозволяють транспортувати російську нафту та нафтопродукти морем по всьому світу, за деякими винятками. 

Про це йдеться заяві міністрів закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, пише видання Порти України.

«У міру виведення російських енергоносіїв з наших внутрішніх ринків ми будемо прагнути розробити рішення, які скоротять доходи Росії від вуглеводнів, підтримають стабільність на світових енергетичних ринках і зведуть до мінімуму негативні економічні наслідки, особливо для країн із низьким та середнім рівнем доходів. Ми, як і раніше, прихильні до розгляду низки підходів, включаючи варіанти повної заборони всіх послуг, що дозволяють транспортувати російську морську нафту та нафтопродукти по всьому світу, за винятком випадків, коли нафта закуповується за узгодженою ціною або нижче відповідно до домовленостей з міжнародними партнерами», — ідеться в заяві G7, яку поширив британський уряд.

Зазначається, що G7 також розгляне механізми пом’якшення заходів, щоб забезпечити найбільш вразливим та постраждалим країнам доступ до енергетичних ринків, у тому числі з Росії.

Обмеження цін на нафту з Росії можуть бути запроваджені до 5 грудня. Перенаправлення експорту, альтернативні схеми постачання та «санкційна премія» у нафтових котируваннях дозволяють Росії навіть при продажах з дисконтом забезпечувати доходи бюджету.

Санкції щодо Росії були вперше введені Євросоюзом у 2014 році та значно розширені з лютого 2022 року після початку відкритого військового вторгнення Росії до України. Вони складаються з широкого спектра секторальних заходів, включаючи обмеження щодо фінансів, енергетики, технологій та товарів подвійного призначення, промисловості, транспорту та предметів розкоші.

Євросоюз вже ухвалив сім пакетів економічних та персональних санкцій проти Росії і Білорусі у зв’язку з російським військовим вторгненням до України. Зокрема, у сьомому пакеті розширено чинну заборону на доступ російських суден до портів та шлюзів, щоб закрити певні лазівки для обходу попередніх санкцій.

Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набере чинності через шість місяців для нафти та через вісім місяців для нафтопродуктів.

Санкційна політика щодо російської нафти і продуктів її переробки діє також у США, Канаді та Великій Британії.
 

Ще на цю тему