ЄС рекомендував імпортерам підтверджувати, що в їхньому паливі немає ані грама російської нафти

10:00 04.08.2022

Євросоюз рекомендував імпортерам нафти вказувати у контрактах, що в паливі, яке поставляється ними, немає частки російської нафти, інакше імпортер понесе відповідальність.

Про це йдеться в Офіційному журналі ЄС, пише НВ.

ЄС нагадав, що російська нафта, яка транспортується разом із нафтою іншого походження у змішаному вигляді, підпадає під ембарго, а імпортери несуть відповідальність за його дотримання.

«Імпортерам рекомендується прописати в договорі купівлі-продажу пункт, згідно з яким експортер підтверджує, що нафта, яка продається, не містить російської нафти і що в цьому випадку експортери несуть договірну відповідальність за будь-які невірні заяви», — сказано в документі.

Економічним операторам рекомендували уважніше перевіряти сировину, щоб гарантувати, що сиру російську нафту не буде імпортовано, навіть якщо вона змішана з більшою частиною нафти з третьої країни.

Їм належить довести, що це так, за винятком випадків, коли неможливо визначити точну частку палива походженням із Росії — це можна зробити, встановивши походження нафти або провівши хімічні аналізи.

Якщо змішаний продукт поставляється до ЄС, імпортер повинен точно визначити частку російської та неросійської нафти в ньому. Тоді до відвантаження буде допущено ту кількість, яка відповідає неросійській частці.

Решті вантажу буде відмовлено у в'їзді на митну територію Євросоюзу. Якщо визначити точну частку російської нафти неможливо, то всю партію не буде допущено до розвантаження в ЄС.

США, Великобританія, Канада раніше запровадили ембарго на російську нафту. ЄС погодив поступову відмову від палива з РФ. З грудня 2022 року почне діяти заборона на імпорт нафти з РФ морем.
 

Ще на цю тему