Російські загарбники знищили два унікальні маяки на Херсоншині \ Фото

11:00 03.08.2022

Російські військові знищили унікальні об’єкти на Херсонщині. Від їхніх ударів постраждали Аджигольський і Хабловський задній маяки, а також Херсонський Гранд-Каньон, розташований в селі Станіслав Херсонського району.

Как пишет Центр журналистских расследований про це повідомив депутат Херсонської обласної ради, голова благодійного фонду «Україна переможе!» Ігор Йосипенко на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«По найвищому в Україні маяку – Аджигольському, російські війська вдарили трьома ракетами. Три ракети по маяку! Також від рук рашистів постраждав Херсонський Гранд-Каньйон та Хабловський задній маяк. Їх більше не існує. Орки продовжують знищувати наші визначні архітектурні та природні пам‘ятки, але вони ніколи не знищать нашу націю!», – написав Йосипенко.

Раніше інформацію про те, що окупанти вдарили по Аджигольському маяку, з посиланням на місцевих жителів оприлюднив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. Він повідомив, що два попадання було в основу маяка, а одне – в конструкцію.

Аджигольський, або Станіслав-Аджигольський задній маяк розташований у Дніпровському лимані, поблизу села Рибальче Чулаківської територіальної громади Скадовського району. Він збудований в 1911 році за унікальним проєктом інженера і вченого Володимира Шухова. Він має вертикальну ґратчасту гіперболоїдну конструкцію зі смуг сталі висотою 64 метри, що робить його найвищим маяком в Україні та вісімнадцятим за висотою у світі. Також він вважається найвищим у світі маяком традиційної конструкції.

Хабловський задній маяк збудований понад 150 років тому і розташований на межі Херсонської та Миколаївської областей у степу за декілька сотень метрів від берега. Разом із переднім та середнім Хабловськими маяками він утворює лінію, яка допомагає суднам орієнтуватись під час проходу Дніпро-Бузьким лиманом. Сучасний маяк збудований в 1952 році.

Херсонський Гранд-Каньон, або «херсонські гори», названий так через свою схожість з американським природним заповідником. Він розташований на території Станіславського заказника, на узбережжі Дніпро-Бузького лиману.


 

Теми:

Ще на цю тему