До українського порту Чорноморськ зайде перше судно з початку війни / Фото

15:20 02.08.2022

До українського порту Чорноморськ йде судно - перше з лютого, коли українські порти були заблоковані внаслідок російської військової.

Судно вже пройшло повз Родос на півдні Греції на шляху до Чорноморська — одного з трьох портів, яким дозволено експортувати зерно згідно з укладеною у Стамбулі наприкінці липня «Ініціативою щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», пише видання Порти України.

Як повідомляє Splash 24/7, балкер Osprey S (прапор — Ліберія) дедвейтом 30,6 тис. тонн повинен стати першим із армади суден, що прямують до Чорного моря, аби вивезти мільйони тонн минулорічного українського врожаю із розблокованих портів «зерновим коридором», безпеку в якому гарантують ООН та Туреччина, чиї представники уклали з Україною Стамбульську Ініціативу.

Згідно з даними сервісу Marine Traffic, заходження судна Osprey S до порту Чорноморськ очікується у п’ятницю, 5 серпня.

Фото: marinetraffic.com

Тим часом очікується, що балкер Razoni (прапор — Сьєрра-Леоне), який у понеділок, 1 серпня, вирушив у тестовий рейс з Одеського порту до порту Тріполі у Лівані з 26 тис. тонн української кукурудзи, сьогодні кине якір біля Стамбула і буде оглянутий спільною командою Координаційного центру у складі представників Росії, України, ООН і Туреччини.

Фото: marinetraffic.com

За даними фрахтової платформи Shipfix, минулого тижня обсяги замовлень на завантаження сільськогосподарських товарів в Україні зросли більш ніж у п’ять разів порівняно з середнім показником з початку війни наприкінці лютого. Обсяги замовлень продовжують зростати, 1 серпня було заброньовано 80 тис. тонн, що перевищує багато тижневих загальних показників у червні та липні. Середній розмір вантажу залишається близько 20 тис. тонн.

Балкер Osprey S. Фото: marinetraffic.com

Україна та Росія є одними з найважливіших у світі постачальниківл зерна. Війна спричинила стрибок цін на продовольство. Нові оцінки суховантажу, проведені Lorentzen & Co Research за участю консультантів з питань судноплавства Maritime Strategies International, передбачають, що морський експорт зерна з колишнього Радянського Союзу суттєво знизиться — з 117,8 млн тонн минулого року до 90,8 млн тонн цього року. Наступного року Lorentzen прогнозує, що експорт зерна з колишнього Радянського Союзу знову зросте до 107,4 млн тонн, включаючи пшеницю та кукурудзу, на додачу до збільшення експорту соняшникової олії.

22 липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив.

Перше судно за цією програмою пройшло «зерновим коридором» з Одеського порту 1 серпня. ВМС ЗСУ повідомили, що цей вихід судна є тестовим для перевірки коридору, зв’язку та інших процедур. За результатами цього виходу будуть прийматись відповідні рішення.

За інформацією Міністерства інфраструктури, зараз до вивезення зерна готові два порти — в Одесі та Чорноморську. Протягом тижня роботу відновить і порт «Південний».
 

Ще на цю тему