Азійсько-Тихоокеанська група по боротьбі з відмиванням коштів припинила співпрацю з Росією

08:40 02.08.2022

Одна з восьми регіональних груп у світі, що займається питанням протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму - Азійсько-Тихоокеанська група по боротьбі з відмиванням коштів (APG), припинила співпрацю з РФ. 

Про це повідомляє Державна служба фінансового моніторингу України, яка наприкінці квітня ініціювала виключення РФ з указаної міжнародної організації, пише ZN.UA.

«Членами APG було прийнято рішення про позбавлення Російської Федерації (РФ) статусу спостерігача у вказаній міжнародній організації, який було надано РФ ще у 2010 році», - зазначає Держфінмоніторинг з посиланням на пленарне засідання APG, яке проходило з 26 по 28 липня 2022 року у столиці Малайзії м. Куала-Лумпур.

У своїй публічній заяві щодо позбавлення РФ статусу спостерігача APG зазначило, що це рішення було прийняте на підставі Публічної заяви FATF щодо обмеження прав членства РФ, опублікованої в червні 2022 року.

«Це закономірне рішення Азійсько-Тихоокеанської групи в черговий раз демонструє послідовність кроків, які вживаються міжнародним співтовариством з метою справедливого реагування на злочинні дії РФ у війні проти України. Ми вдячні APG за підтримку України у цій дипломатичній боротьбі та впевнені, що процес ізоляції РФ на міжнародній арені продовжуватиметься», - зазначив голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський.

Цьому рішенню передувало офіційне звернення Державної служби фінансового моніторингу України від 28 квітня до керівництва APG з проханням про розгляд зазначеного питання на черговому Пленарному засіданні APG.

APG - це регіональний орган за типом FATF (по аналогії із MONEYVAL), офіційно створений у 1997 році із Секретаріатом у м. Сідней (Австралія). Членами цієї групи є 41 юрисдикція, а спостерігачами тепер є 7 країн та ще 33 міжнародні організації, в тому числі MONEYVAL.

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей та фінансуванню тероризму - FATF, у червні обмежила роль і вплив Російської Федерації у цьому міжнародному органі, та готується включити РФ до санкційного списку. Це може відбутися у жовтні поточного року.
 

Ще на цю тему