Президента Ірландії закликали висловити чітку позицію щодо війни в Україні

09:40 01.08.2022

Президента Ірландії закликали прояснити позицію щодо війни в Україні після того, як його дружина написала суперечливий лист одному із видань.

Про це пише Sky News, передає Укрінформ.

Впродовж минулого тижня Сабіна Гіґґінс написала листа до Irish Times, щоб розкритикувати попередню редакційну статтю про війну. Вона сказала, що бої триватимуть, поки світ не переконає Володимира Путіна та Володимира Зеленського "погодитися на припинення вогню та переговори".

Сенатор Малкольм Бірн сказав, що згодом лист було опубліковано на офіційному вебсайті президента Ірландії - цей крок він назвав "жахливим".

"Пані Гіґґінс має право на свою особисту думку та на її висловлення, хоча я вважаю, що вона абсолютно неправа, намагаючись побачити еквівалентність у позиціях України та Росії", – сказав Бірн.

За його словами, рішення опублікувати лист на сайті президента викликає серйозні запитання.

"Президент Ірландії зараз має чітко висловити рішучу підтримку народу Ірландії народу України та те, що ми вважаємо росію відповідальною за війну та варварство, що триває", - сказав він.

Після звинувачень у бік першої леді, лист видалили.

На початку липня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з прем’єр-міністром Ірландії Міхалом Мартіном заявив, що Ірландія може стати одним із лідерів у майбутньому процесі відновлення України.

Раніше повідомлялося, що Ірландія заморозила активи фізичних та юридичних осіб РФ, які перебувають під санкціями, на суму 1,72 млрд євро. Як повідомило видання The Irish Times, більшу частину активів становлять банківські рахунки.