Кубраков розповів, як працюватиме «зерновий коридор»

19:40 25.07.2022

Розмінування Чорного моря відбудеться лише в межах коридору, необхідного для експорту агропродукції з українських портів.

Як пише Укрінформ, про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Розмінування відбуватиметься виключно в тому коридорі, який нам необхідний виключно для експорту зерна. Але хочу наголосити - ми розуміємо, що цей процес непростий", - сказав він.

За словами Кубракова, всі каравани супроводжуватимуть українські рятувальні судна, які першими проходитимуть цей коридор.

Своєю чергою заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков додав, що перед початком виконання комерційних рейсів коридором пройде технічний флот, що належить українським державним підприємствам.

Як повідомлялося, 22 липня у Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії підписана угода, згідно з якою здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з українських портів.

Підписані дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі. Підпис від України поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від ООН – Генеральний секретар Антоніу Гутерреш, від Туреччини – міністр оборони Хулусі Акар.

Наступного дня після підписання угоди російські загарбники атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу "Калібр". Дві ракети були збиті силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури.

Кубраков заявив, що попри обстріл Одеського порту Україна готується до запуску експорту зерна.
 

Ще на цю тему