Україна розвиватиме альтернативні морським маршрути експорту — Мінагропрод

13:20 25.07.2022

Паралельно з морськими перевезеннями Україна планує розвивати альтернативні маршрути для експорту продовольства. 

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, повідомляє видання Порти України з посиланням на прес-службу Мінагропроду.

Наші фермери отримували зараз, через блокування портів, як ніколи малі гроші, бо всі затрати йшли на логістику. Дуже дорого коштувало і коштує вивезення українського зерна до польських, балтійських, румунських та інших портів”, — зазначив Сольський. 

Він додав, що ці маршрути й надалі будуть зберігатися і розвиватися, тому що Україні тепер потрібно мати альтернативу постійно.

Сольський наголосив також, що, завдяки укладеній минулого тижня угоді між Україною, Туреччиною та ООН про розблокування портів для вивезення зерна, українські фермери зможуть експортувати мільйони тонн урожаю, збір якого вже розпочався. Аграрії отримають гроші й рівно через місяць матимуть змогу знову сіяти пшеницю.

Міністр акцентував, що укладена угода — це результат значної роботи всіх, хто мав до неї стосунок, — від керівництва країни до переговорників, зокрема військових і не тільки.

Угода відбулася повністю на українських умовах — рівно так, як ми звільняли з військовими Чорне море та північ України”, — наголосив він.

22 липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Наступного дня російські окупаційні війська завдали ракетного удару по Одесі, внаслідок якого зазнала руйнувань інфраструктура Одеського порту.

В умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна — через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.
 

Ще на цю тему