В ООН кажуть, що РФ, можливо, "технічно не порушила домовленість" ракетним ударом по порту Одеси

12:00 24.07.2022

За словами одного з вищих посадовців Організації об’єднаних націй, Росія своїм ракетним ударом по порту Одеси, «можливо, технічно не порушила» підписані у Стамбулі домовленості щодо розблокування морського експорту зерна з України.

Як пише "Європейська правда", такий коментар посадовця, не назвиваючи його посади та імені, наводить у своєму матеріалі The New York Times. 

За його словами, Росія, можливо, технічно і не порушила домовленості, завдавши ракетного удару по порту Одеси, оскільки вона не зобов’язувалася утриматись від ударів по тих частинах українських портів, які напряму не задіюються для експорту зерна, і якщо десь поблизу була військова ціль, Росія можливо скористалась цією лазівкою у документі. 

В опублікованому тексті українського примірника угоди сторони обіцяють, що вони ні в який спосіб не нападатимуть на торгові й інші цивільні судна та потужності портів, задіяні у втіленні домовленості.


Нагадаємо, після обстрілу Росією порту Одеси ракетами "Калібр" вранці 23 липня генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш виступив із заявою, у якій беззастережно засуджує атаку.

Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала неприпустимим ракетний удар по порту Одеси, заявивши, що Кремль продовжує використовувати їжу як зброю.

ЄС та низка окремих країн-членів засудили атаку. Від багатьох пролунали висновки, що такий вчинок РФ є черговим підтвердженням того, що будь-яким домовленостям з Кремлем взагалі не можна довіряти. 

Ще на цю тему