Генасамблея ООН відхилила вигідну росії резолюцію щодо Чорнобиля

11:20 22.07.2022

Генеральна Асамблея ООН у четвер проголосувала проти білоруської резолюції, яку ініціювала росія, щодо відкладення доповіді генсека Організації про ситуацію на Чорнобильській АЕС.

Як передає власний кореспондентУкрінформ в Нью-Йорку, за ухвалення резолюції проголосували лише дев'ять країн, проти - 77, утрималися 45.

Резолюція в разі її ухвалення передбачала б відкладення доповіді генсека ООН до наступної сесії ГА, що дало б змогу приховати дії росії в Чорнобильській зоні під час вторгнення в Україну.

У виступі на засіданні ГА постійний представник України при ООН Сергій Кислиця нагадав, що генеральний секретар має представити на 77-й сесії доповідь про виконання раніше ухваленої резолюції щодо «зміцнення міжнародного співробітництва та координації зусиль з вивчення, пом'якшення та мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи».

Враховуючи останні події навколо Чорнобильської АЕС, забезпечення права Генасамблеї на «отримання своєчасної та достовірної інформації про поточну ситуацію та її наслідки видається ще більш нагальним та актуальним», додав він.

«Українська делегація шокована спробою приховування інформації про поточну ситуацію на об'єкті, який і нині становить загрозу ядерній безпеці на глобальному рівні… Це була спроба запобігти донесенню генсеком до Генеральної Асамблеї величезного масиву фактів, установлених експертами, а не політиками», - зазначив Кислиця, коментуючи запропонований білоруською делегацією проєкт документа.

За його словами, це також було спробою перешкодити ГА ООН вжити заходів після виголошення доповіді генсека.

Український дипломат зауважив, що жодних переконливих пояснень, чому Генеральна Асамблея має ігнорувати власне консенсусне рішення щодо заслухання такої доповіді надано не було. З цього приводу не проводилися жодних консультацій.

«У справжнього організатора навіть забракло сміливості представити цю пропозицію самому, натомість він використав своїх проксі», - констатував Кислиця, маючи на увазі, відповідно росію та білорусь.

Ще на цю тему