Турецька група керуватиме терміналами в порту Баку

12:00 21.07.2022

Бакинський міжнародний морський торговельний порт підписав з групою компаній Albayrak (Туреччина) угоди щодо спільного управління терміналами мінеральних добрив та перевалки колісної техніки (Ro-Ro). 

Основною метою підписання угод є сприяння розвитку Бакинського порту як логістичного центру у перевезенні вантажів з Європи до Азії та збільшення транзитної привабливості перевезення колісної техніки (TIR) між Туреччиною, Європою та Центральною Азією через Азербайджан, пише видання Порти України.

Нині річний оборот TIR між Центральною Азією та Туреччиною коливається не більше 120-150 тис. одиниць, з при цьому частка Азербайджану становить лише 20%. У рамках співпраці планується збільшити транзит не менш як до 50% від загального обсягу.

Albayrak також стане інвестором і керуючою компанією терміналу мінеральних добрив на території Бакинського порту, будівництво якого було розпочато в 2021 році. Його річна пропускна спроможність оцінюється у понад 2,5 млн тонн, введення в експлуатацію заплановане на перше півріччя 2023 року. Одночасно з терміналом планується звести в експлуатацію склад добрив загальною місткістю 60 тис. тонн.

На тлі встановленого державно-приватного партнерства між Бакинським портом та Albayrak також передбачається подальше вдосконалення технічних можливостей терміналів порту для перевалки великовагових та контейнерних вантажів.

Бакинський міжнародний морський торговельний порт — ключовий хаб у транспортній схемі Азербайджану, зона вільної торгівлі для світових, регіональних та місцевих компаній. Нині тут функціонує поромний термінал, суховантажний термінал і термінал Ro-Ro, введені в дію в рамках першого етапу будівельних робіт. Потужність порту складає 15 млн тонн сухих вантажів і 100 тис. контейнерів. У 2021 році Бакинський порт збільшив вантажообіг порівняно з попереднім роком на 14,6% — до 5,6 млн тонн.
 

Ще на цю тему