Група країн-кредиторів рекомендувала призупинити обслуговування держборгу України на два роки

08:40 21.07.2022

Група кредиторів України у складі Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та США рекомендувала держателям єврооблігацій України прийняти її пропозицію про відстрочку виплат та погашення на два роки, а також переглянути умови щодо ВВП-варантів.

«У світлі цього ми, як офіційні двосторонні кредитори України, маємо намір забезпечити узгоджене призупинення обслуговування боргу України з 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року, з можливістю додаткового року», - йдеться у заяві на сайті міністерства фінансів Німеччини, пише ZN.UA.

Група кредиторів, серед спостерігачів якої Австралія, Австрія, Бельгія, Бразилія, Данія, Фінляндія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Корея, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція та Швейцарія, наполегливо закликає всіх інших офіційних двосторонніх кредиторів якнайшвидше досягти домовленості з Україною про призупинення обслуговування боргу.

«Схвалення власниками облігацій та варантів пропозицій України означатиме суттєву підтримку уряду та народу України», - наголошується у заяві.

Група кредиторів зазначила також, що продовжить уважно координувати та оцінювати ситуацію за підтримки МВФ та Світового банку.

Про те, що українські чиновники спільно з МВФ вивчають можливість реструктуризації зовнішнього боргу, пікові виплати за яким на суму 1,4 мільярда доларів очікуються у вересні, стало відомо ще раніше.

На початку березня МВФ затвердив екстрений кредит для України у розмірі 1,4 мільярда доларів, скасувавши чинну угоду про резерв країни з фондом, якій залишалося виплатити 2,2 мільярда доларів із початкових 5 мільярдів доларів, затверджених у 2020 році.
 

Ще на цю тему