Україна стала асоційованим членом Міжнародного енергетичного агентства: чому це важливо

09:00 20.07.2022

Україна приєдналася до Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), та стала одинадцятою країною асоціації. Про це повідомляє Міністерство енергетики, пише УНН.

Україна та Міжнародне енергетичне агентство підписали Спільну декларацію про асоціацію, яка забезпечить основу для тіснішої співпраці у сфері енергетичної безпеки та відновлення.

Церемонія підписання пройшла у Варшаві за участі Міністра енергетики України Германа Галущенка та виконавчого директора МЕА Фатіха Біроля.

"Україна відіграє важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки в Європі та за її межами, і вона поставила перед собою амбітні цілі щодо збільшення торгівлі електроенергією з Європою. Я радий підписанню Спільної декларації з Міністром Галущенком щодо розширення нашої співпраці для досягнення цих цілей", - додав Фатіх Біроль.

Підписання Спільної декларації про асоціацію відкриває новий етап багаторічного партнерства між Україною та МЕА з метою поглиблення та розширення співпраці у сфері енергетичної безпеки, зеленого переходу та заходів з відновлення.

"Солідарність стає ще важливішою в ці кризові часи. Тільки об’єднавшись, ми можемо протистояти російській агресії і реалізувати місію Міжнародного енергетичного агентства щодо формування безпечного та сталого енергетичного майбутнього. Як частина Європи та кандидат в члени ЄС Україна готова брати активну участь у зміцненні енергетичної безпеки в регіоні", - наголосив Герман Галущенко.

"Після перемоги ми будемо відбудовувати українську енергосистему. І в цьому процесі нам потрібен ваш досвід, підтримка і співпраця. Ми втілимо найсучасніші технології у нашій новітній енергетичній системі", - зазначив міністр енергетики України.

Передбачена Декларацією асоціація надасть Україні платформу для регулярного діалогу з МЕА, з його країнами-членами, країнами-кандидатами на членство та іншими асоційованими країнами шляхом участі у засіданнях постійних груп і комітетів МЕА, а також у зустрічах міністрів.

Україна та МЕА мають намір співпрацювати в широкому спектрі діяльності, пов’язаної з енергетикою, включаючи аналіз енергетичного ринку, відновлення енергетичної системи, енергетичну безпеку, енергоефективність, прискорення енергетичних переходів, розвиток стійкої електроенергетичної системи, водень та біометан, енергетичні дані та статистику. Обидві сторони зобов’язуються співпрацювати в рамках низки конкретних ініціатив, які будуть узгоджуватися окремо в спільних дворічних програмах роботи.

Згідно Декларації, МЕА надаватиме вагоме значення ролі України як ключового гравця в глобальному енергетичному ландшафті, що зробить великий внесок у європейську енергетичну безпеку, водночас сприяючи глобальному поштовху до безпечного та чистого енергетичного переходу. Україна своєю чергою надає великого значення відкриттю можливих нових шляхів активізації співпраці та партнерства з МЕА, його країнами-членами, країнами-кандидатами на членство та іншими асоційованими країнами.

Обидві сторони докладатимуть усіх зусиль, щоб подолати виклики для України щодо відбудови, здійснюючи при цьому інвестиції в енергетичний перехід задля сталого майбутнього.

Наразі спільнота МЕА забезпечує близько 75% світового попиту на енергію і охоплює більше 5 млрд споживачів.

 

Ще на цю тему