Перший в Україні ЗПГ-термінал з’явиться у порту «Південний»

10:20 19.07.2022

Група інвесторів з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) планує збудувати у порту «Південний» термінал для прийому зрідженого природного газу (ЗПГ).

Для реалізації проекту створено спеціальну інвестиційну компанію LNG Terminal South FCZO зі штаб-квартирою в Дубаї, повідомляє видання Порти України з посиланням на Yuzhny.info.

Місцем розташування ЗПГ-терміналу обрано морський порт «Південний», оскільки це потужний порт із глибиною фарватеру понад 18 метрів. Будівництво терміналу дозволить знизити залежність України від російського газу, що транспортується трубопровідним транспортом.

Розрахункова потужність терміналу становить 200 млн кубометрів природного газу на рік. Постачання зрідженого газу здійснюватиметься з основних країн-виробників, але насамперед Катару.

Планується, що термінал вводитиметься в експлуатацію трьома чергами протягом наступних десяти років. Загальний обсяг інвестицій у проект становить $122 млн.

Технологія зрідження газу використовується зменшення його обсягу задля забезпечення транспортування переважно морським транспортом. ЗПГ-термінал є технологічно складним об’єктом, який забезпечує прийом зрідженого газу, його зберігання, розрідження та подання під тиском у магістральний газопровід. Подібні термінали працюють у Нідерландах, Німеччині, Польщі та інших країнах. В Україні це перший термінал.

Україна щорічно споживає 27 млрд кубометрів природного газу. Більшу частину цих обсягів видобувають українські газовидобувні підприємства (близько 20 млрд кубометрів). Решта імпортується переважно зі Східної Європи, але практично це російський природний газ, який постачається в Україну реверсом. Близько 6 млрд кубометрів російського газу можна замінити морськими поставками ЗПГ.
 

Ще на цю тему