Грецькі судновласники збільшують перевезення російської нафти перед ембарго

09:40 18.07.2022

Грецькі судновласники намагаються встигнути перевезти якомога більше російської сирої нафти до набрання чинності ембарго.

Як пише видання Порти України, про це повідомив Wall Street Journal.

За даними брокерів, на грецькі компанії, що контролюють майже третину світового танкерного флоту, у травні й червні припало близько половини перевезень нафти з Росії.

За оцінками Lloyd’s List Intelligence, у цей період грецькі танкери здійснили 151 захід у російські порти в Чорному й Балтійському морях, тоді як рік тому в цей же період було тільки 89 заходів. Вони почали заходити навіть до далекосхідних портів, які газета називає «традиційним заповідником» китайських і російських судновласників.

Інтерес грецьких компаній простий — через кільки місяців санкції можуть тимчасово залишити без роботи третину їхнього флоту, тому вони намагаються заробити, поки ще можна.

Високий попит на нафту після вторгнення Росії в Україну підвищив ставки фрахту для танкерів середнього розміру Aframax вчетверо — з $10 тис. до $40 тис. на добу.

Санкції ЄС, які передбачають заборону на постачання російської нафти до Європи, набудуть чинності 5 грудня. Перевезення за межі континенту операторами танкерів не будуть заборонені, але судна не зможуть отримати страхове покриття, що зробить будь-які плавання незаконними згідно з міжнародним морським правом.

Власники великих європейських танкерів кажуть, що санкції можуть змусити їх тимчасово призупинити плавання приблизно третини їхнього флоту. Але високий світовий попит на нафту змусить ці судна знову рухатися, кажуть вони.

Ніхто не може сказати, що станеться з ринком танкерів після того, як санкції почнуть діяти, але врешті-решт це може бути чистим позитивним результатом, оскільки попит на нафту все ще високий, і кораблі, ймовірно, будуть розгорнуті, щоб забирати нафту з інших місць призначення, наприклад США та Близького Сходу”, — сказав виконавчий директор грецької судноплавної компанії, який побажав залишитися неназваним.

Він додав, що вони ходитимуть на більші відстані та відповідно зароблятимуть більше грошей.

Крім цього, європейські танкери використовують для транспортування російської сирої нафти, а саме перевезення з корабля на судно.

Така практика використовується, коли в портах є обмежений простір для завантаження вантажу. Однак на такий крок також йдуть судна, які вимикають транспондери, щоб приховати своє місцезнаходження та пункт призначення вантажу.

За даними брокерів, аналітиків і даних відстеження суден, протягом останніх місяців біля південного грецького порту Каламата відбувалися десятки пересадок з судна на судно. Керівники судноплавства сказали, що деякі з цих кораблів вимикають свої транспондери, щоб приховати свою позицію, додавши, що така практика може посилитися, чим ближче до набуття чинності санкцій.

Проводяться темні операції STS і дуже хитромудре приховування походження вантажу”, — сказала менеджер з аналізу вантажів Lloyd’s List Intelligence Марі Бейтс.

За оцінкою Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), станом на кінець червня танкери, які належать грецьким судновласникам, забезпечили понад третину морських постачань нафти з Росії на експорт після початку російського військового вторгнення до України.

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних та персональних санкцій проти Росії і Білорусі у зв’язку з російським військовим вторгненням до України. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набере чинності через шість місяців для нафти та через вісім місяців для нафтопродуктів.
 

Ще на цю тему