Устенко: Західні банки, які продовжують співпрацю з РФ, скоюють воєнні злочини

11:30 17.07.2022

Уряд України вимагає від керівництва найбільших банків Європи та США припинити співпрацю з Росією у сфері торгівлі нафтою. 

Лист про це радник президента України Олег Устенко направив до американських JPMorgan Chase, Citigroup, британської HSBC та французької Credit Agricole, передає ZN.UA з посиланням на The Financial Times.

Надаючи кредити компаніям, які займаються постачанням російської нафти, банки «продовжують війну», пояснює Устенко. Українські спецслужби збирають інформацію про таку співпрацю з Росією, а після закінчення війни Мін'юст України збирається звертатися з цього приводу до Міжнародного кримінального суду.

«На мій погляд, вони скоюють воєнні злочини, тому що допомагають режиму Путіна цим особливим чином і підтримують режим», - сказав Устенко.

Радник президента додав, що подібні фінансові організації не допустять повоєнного відновлення України.

У відповідь на лист Устенка в JPMorgan заявили, що беруть активну участь у застосуванні антиросійських санкцій. Citigroup та Credit Agricole повідомили про згортання діяльності в РФ, а в HSBC не стали коментувати ситуацію.

Внаслідок широкомасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія опинилася у безпрецедентній міжнародній ізоляції, у тому числі у торговельній сфері. У той час як громадська увага зосереджена насамперед навколо проблем із відмовою від російських енергоресурсів, ухвалені проти Росії пакети санкцій вже заборонили ввозити до західних країн широку номенклатуру товарів.
 

Ще на цю тему