Дніпро та Південний Буг включать до індикативних мап TEN-T

16:00 15.07.2022

Пройдено перший етап включення українських судноплавних внутрішніх водних шляхів до індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T). 

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України, пише видання Порти України.

29 червня 2022 року в місті Ліон було вчинено Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом про поширення індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі в Україні, зокрема щодо включення до TEN-T частини судноплавних внутрішніх водних шляхів”, — вказала прес-служба.

Цьому передувала довга робота: підготовка технічних документів, експертні зустрічі та переговори з представниками Європейської Комісії.

Відтепер на індикативних мапах TEN-T з’являться українські судноплавні ділянки річки Дніпро (від Дніпровського лиману до гирла річки Прип’ять) та річка Південний Буг (від Дніпровського лиману до міста Вознесенськ)”, — поінформували в МІУ.

Проєкти транспортної мережі мають пріоритет у справах фінансування та модернізації, відтак у майбутньому Україна зможе претендувати на допомогу ЄС в розбудові внутрішніх водних шляхів своєї частини TEN-T.

В українському уряді прогнозують, що інтеграція до європейської транспортної мережі TEN-T може принести Україні майже $4,5 млрд інвестицій до 2030 року.

Проект TEN-T передбачає створення до 2030 року нової транспортної системи на території ЄС, яка об’єднає 94 морські та річкові порти, 38 міжнародних аеропортів та близько 15 тис. кілометрів швидкісних залізниць. Проект передбачає розвиток дев’яти транспортних коридорів Балтика—Адріатика, Північне море—Балтика, Середземноморський коридор, Середньосхідний коридор, Скандинавія—Середземне море, Рейн—Альпи, Атлантичний коридор, Північне море—Середземне море та Рейн—Дунай.

Рішення поширити TEN-T на сусідні з ЄС країни, у тому числі на Україну, ухвалено в Роттердамі 21 червня 2016 року. У листопаді 2017 року Україна та ЄС підписали документ «Взаєморозуміння високого рівня між Україною та ЄС щодо поширення індикативних карт TEN-T на Україну» (High Level Understanding on TEN-T Core Network Extension Maps To Ukraine).
 

Ще на цю тему