Грузії дадуть відстрочку для виконання рекомендацій ЄС

19:40 13.07.2022

Європейська комісія планує підготувати оцінку виконання Грузією 12 рекомендацій для набуття статусу кандидата у члени ЄС тільки на початку 2023 року, а не в грудні 2022-го, як планувалося.

Як повідомляє Європейська правда з посиланням на Pirveli, про це заявив представник генерального директора Європейської комісії з питань розширення і політики сусідства Майкл Рупп.

Під час засідання комітету з міжнародних відносин Європарламенту Рупп заявив, що після "обережного розгляду" було вирішено "не квапити грузинську політичну еліту" в процесі деполяризації країни, щоб вона ґрунтовно попрацювала над реформами.

"Як сказала нам Європейська рада, ми підготуємо звіт про те, як було виконано прописані пріоритети, до 2023 року. Це дасть грузинській політичній системі достатньо часу, щоб ґрунтовно попрацювати над вказаними пріоритетами", – сказав він.

Нагадаємо, Грузія подала заявку на вступ до ЄС разом з Україною і Молдовою, однак отримала відмову від Єврокомісії у наданні кандидатського статусу. ЄС погодився офіційно визнати європейську перспективу Грузії.

Єврокомісія визначила 12 блоків критеріїв, за якими Грузія має продемонструвати прогрес, щоби отримати статус кандидата.

Серед них – зняття питання політичної поляризації, виконання політичної "угоди Мішеля", зміна виборчого законодавства, створення плюралізму ЗМІ, якого бракує, тощо.

Як повідомлялося, Грузія обіцяє допомогу Росії з експортом нафтового газу до Болгарії, незважаючи на санкції.

Ще на цю тему