Європейське космічне агентство повністю припиняє співпрацю з Росією в дослідженні Марса

11:20 13.07.2022

Рада Європейського комічного агентства (ESA) у вівторок ухвалила рішення припинити співпрацю з російським космічним агентством «Роскосмос» щодо місії ExoMars-2022, спрямованої на дослідження Марса.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на заяву генеральний директора ESA Йозефа Ашбахера.

«Рада уповноважила мене припинити досі призупинену співпрацю з "Роскосмосом" щодо місії ExoMars Rover and Surface Platform», – зазначив Ашбахер, додавши, що подробиці співпраці з партнерами в космічній сфері розкриє 20 липня.

Генеральний директор «Роскосмоса» Дмітрій Рогозін заявив, що говорити з Європою про дослідження Марсу немає сенсу, оскільки «їхні уряди прагнуть убити якнайбільше росіян та українців, забезпечуючи хунту в Києві смертоносною зброєю».

Він заявив, що «Роскосмос» докладе всіх зусиль для повернення з Італії російського марсіанського модуля.

«А я своєю чергою даю команду нашому екіпажу на МКС припинити роботу з європейським маніпулятором ERA. Нехай сам Ашбахер зі своїм начальником Боррелем летять у космос і зроблять хоч щось корисне у їхньому житті», – написав він у Telegram.

Спільна місія «Роскосмоса» і ESA ExoMars була спрямована на дослідження Марса. У її межах у 2016 році було запущено марсіанський науковий орбітальний апарат та демонстраційний десантний модуль «Скіапареллі».

Наступна місія з висадженням ровера ExoMars Rover на поверхню Червоної планети мала відбутися у 2022 році. Але ESA ще в березні відмовилося від співпраці з "Роскосмосом" у розробці місії через російське вторгнення в Україну.
 

Ще на цю тему