Криза у Шрі-Ланці є наслідком блокади українських портів Росією — Блінкен

12:00 11.07.2022

Блокада Росією експорту зерна з українських портів, ймовірно, стала одним із чинників економічної кризи й заворушень у Шрі-Ланці, які можуть повторитися і в інших місцях. 

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, пише видання Порти України з посиланням на AFP.

«Ми спостерігаємо прояви впливу російської агресії скрізь. Вона могла вплинути на ситуацію в Шрі-Ланці, але ми стурбовані наслідками у всьому світі», — сказав Блінкен під час виступу у Бангкоку в неділю, 10 липня.

Глава Держдепу заявив, що навіть такі сільськогосподарські країни, як Таїланд, відчувають вплив блокади, тому що ціни на добрива піднялись до небес.

«За відсутності добрив наступного року врожайність знизиться, а ціни потенційно зростуть», — наголосив він.

Блінкен вкотре закликав Росію розблокувтаи приблизно 20 млн тонн зерна, які лишаються в Україні. Мільйони тонн українського зерна щорічно експортуються до Африки, Близького Сходу та інших частин світу. Але експорт зараз зупинено, оскільки російський флот блокує українські порти на Чорному морі.

Заворушення у Шрі-Ланці почалися на тлі глибокої економічної кризи, що призвела до дефіциту продовольства та пального. Президент країни Готабая Раджапакса і прем’єр-міністр Раніл Вікрамасінгхе погодилися піти у відставку після того, як 9 липня протестувальники увірвалися до їхніх офіційних резиденцій.
 

Ще на цю тему