Болгарія заблокувала зарплати російським дипломатам

09:40 07.07.2022

Болгарія відповідно до санкцій Європейського Союзу заморозила переказ з Росії до її посольства в Софії, який призначався для виплат зарплат.

Про це заявив міністр фінансів Болгарії Асен Василев 6 липня, пише Європейська правда з посиланням на BNR.

«Є переказ до посольства Росії, який потрапляє безпосередньо під санкції Єврокомісії. Посольство Росії запросило скасувати санкції за цей переказ, і зараз скасування узгоджується з ЄК», – сказав Василев.

Він уточнив, що розмір переказу становить 890 тисяч доларів. Після роз’яснень Єврокомісії болгарська влада вирішить, що робити з коштами.

Так Василев спростував заяву глави парламентської групи партії «Є такий народ» Тошко Йорданова, який заявив про блокування рахунків посольства Росії в Болгарії та розкритикував такий крок.

Дипломатична напруженість між Болгарією та Росією загострилася після того, як уряд у Софії ухвалив рішення про висилку 70 співробітників російської дипмісії. Російські дипломати та офіційні особи вилетіли до Москви у неділю. 

Наприкінці минулого тижня російський посол у Софії Елеонора Митрофанова пред'явила болгарській владі ультиматум скасувати своє рішення до 12 години у п'ятницю, в іншому разі, погрожувала вона, Росія закриє своє посольство в Болгарії.

Прем'єр-міністр Кирило Пєтков відхилив прохання Митрофанової, заявивши, що «ми не дозволимо іноземним дипломатам висувати ультиматуми». Митрофанова заявила, що проситиме московську владу закрити посольство в Болгарії.

У понеділок, 4 липня, міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров заявив, що Росія дзеркально відповість Болгарії.
 

Ще на цю тему