Уряд Німеччини прийняв рішення, яке дозволить отримати контроль над колишнім підрозділом "Газпрому"

18:20 06.07.2022

Кабінет міністрів Німеччини ухвалив закон, що дозволяє уряду придбати частку в групі, раніше відомій як Gazprom Germania GmbH.

Про це пише Bloomberg, повідомляє Європейська правда.

«Газпром Німеччина», яка колись належала російському газовому гіганту, з квітня перебуває у віданні регулятора Німеччини, але сьогоднішнє рішення зміцнює позиції уряду у боротьбі з енергетичною кризою, спричиненою обмеженням газових потоків з боку Москви.

Це частина комплексу заходів, ухвалених у вівторок, щоб допомогти стабілізувати енергетичну галузь.

За словами двох урядовців, закон дозволяє уряду отримувати частку в компаніях, які перебувають під управлінням, проти волі її власника.

Згідно з чинними правилами, вливання капіталу для компанії, яка перебуває під управлінням, потребує згоди власника. Тепер Міністерство економіки може розпорядитися про вливання капіталу, щоб стабілізувати компанію та гарантувати енергетичну безпеку, сказав урядовець.

Раніше цього року міністр економіки Роберт Габек наполягав на повній націоналізації Gazprom Germania, але, за словами джерел, канцлер Олаф Шольц відхилив його пропозицію, побоюючись посилення протистояння з Росією щодо імпорту газу.

Підрозділ Gazprom Germania – компанія Astora – є одним із найбільших у Європі операторів сховищ природного газу: їй належать ПСГ у Редені та Ємгумі у Німеччині, а також Хайдах в Австрії.

Реден вважається ключем до енергетичної безпеки Німеччини.

За словами чиновника, Німеччина виплатить компенсацію нинішньому власнику за купівлю частки, що підвищує ймовірність того, що країні, можливо, доведеться заплатити Москві, якщо вона отримає право власності на групу, відому зараз Securing Energy for Europe GmbH або SEFE.

«Газпром» заявив, що більше не володіє своїм німецьким підрозділом та всіма своїми дочірніми компаніями.

ПАТ «Газпром» входить в санкційни списки США та Канади.

Докладно з переліком російських підприємств під санкціями можна ознайомитись у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС, Канади, Великобританії та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

 

Теми:

Ще на цю тему