Президентка Грузії допустила заборону діяльності проросійських і гомофобних агресивних груп

12:20 06.07.2022

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі допустила можливість заборони діяльності проросійських груп у країні.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на «Грузия Online».

Зурабішвілі коментувала сутички 5 липня 2021 року, які влаштували противники ЛГБТ-прайду. Пів сотні співробітників ЗМІ тоді постраждали, у тому числі помер оператор Лексо Лашкарава.

У Грузії на вимогу ЄС розроблять законопроєкт про деолігархізацію, але Іванішвілі під нього не підпаде

Зурабішвілі заявила, що проросійські, насильницькі, гомофобні та агресивні угруповання посилилися, і це абсолютно неприпустимо та завдає шкоди європейській перспективі країни.

"Пройшов рік після подій 5 липня, сьогодні суспільство, як і раніше, чекає на притягнення злочинців до відповідальності. Це та реальність, на основі якої у цей період посилилися проросійські, насильницькі, гомофобні та агресивні групи. Зміцнилися в країні, 20% територій якої окуповані Росією, що є абсолютно неприпустимим. Їхнє посилення завдає шкоди нашій європейській перспективі", - заявила вона.

Зурабішвілі зазначила, що у країні з демократичними принципами заборона таких організацій може бути останнім, крайнім кроком. Однак, заявила вона, виходячи з принципів демократичних країн така заборона може стати необхідною.

"Перш ніж ухвалити це крайнє рішення, кожен має взяти свою частку відповідальності, і має бути неприйнятним захист цієї групи та заохочення їхньої проросійської та антиєвропейської пропаганди", – заявила президентка Грузії.

Народний захисник Грузії підготувала позов із вимогою заборони партії "Консервативний рух", заснованої телеканалом Alt-Info. Партію було створено організаторами насильства 5 липня 2021 року. 

Омбудсмен вважає, що заяви партії містять ознаки повалення конституційного ладу, розпалюють ворожнечу, заохочують насильство та самі виявляють ознаки насильства.

Ще на цю тему