Туреччина допоможе Європі замінити російський газ туркменським, а Казахстан готовий замінити російську нафту

16:00 05.07.2022

Казахстан запропонував Європі нафту замість російської, а Туреччина заявила, що готова стати альтернативним транзитним шляхом для постачання туркменського газу. 

Про це повідомляють світові ЗМІ, пише ZN.UA.

Так, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв провів телефонну розмову із головою Євроради Шарлем Мішелем, повідомляють казахстанські ЗМІ. У ході розмови глава Казахстану заявив, що очолювана ним країна хоче зробити свій внесок, граючи роль свого роду "буферного ринку" між Сходом та Заходом, Півднем та Північчю. Йдеться про альтернативні трансконтинентальні коридори та продовольчу безпеку у світі. Однак головний месидж, який надіслав Європі президент Казахстану, є готовність поставок середньоазіатських вуглеводнів на європейський ринок.

"Касим-Жомарт Токаєв висловив стурбованість і у зв'язку з загрозами енергетичної безпеки у світі. Казахстан, за його словами, готовий використати свій вуглеводневий потенціал з метою стабілізації ситуації на світових та європейських ринках", - передає Телерадіокомплекс Президента Республіки Казахстан.

За словами Токаєва, який раніше відмовився визнавати ДНР і ЛНР і оголошував про намір дотримуватись санкцій Заходу проти Росії, Казахстан «прихильний до розвитку стійких зв'язків з ЄС» — найбільшим торговим партнером для національної економіки, пише російське видання The Moskow times.

Буквально наступного дня після вказаної телефонної розмови президента Казахстану з головою Євроради Туреччина оголосила, що готова до постачання туркменського газу.

Як пише турецьке видання Anadolu, Європа, яка зараз отримує російський газ у набагато менших обсягах, ніж було заплановано, може розглядати туркменський газ як альтернативу. Про це розповів турецький віце-президент Фуат Октай, перерахувавши три варіанти постачання.

"Ми працюємо над трьома альтернативами: використання лінії TANAP (Трансанатолійського газопроводу) через Каспій, угоду SWAP або трубопровід, морським шляхом до трубопроводу. Буду щасливий сказати, що ми дуже близькі до завершення ", - наводить слова Октая агентство Anadolu.

За його словами, президент Туркменії Сердар Бердимухамедов надає серйозну підтримку для швидкого досягнення результату.

Раніше Октай уже говорив про можливість перекачування туркменського газу через TANAP. Він додав, що північний коридор став ризикованим через війну в Україні. Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин пропонував європейським країнам розглянути TANAP як альтернативу російським постачанням газу. За його словами, підключення до лінії різних джерел можливе через територію Туреччини.
 

Ще на цю тему