Глава МЗС Туреччини: членство в ЄС досі є нашим стратегічним пріоритетом

11:00 05.07.2022

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу запевнив, що для Анкари членство в Європейському Союзі залишається одним зі стратегічних пріоритетів зовнішньої політики.

Про це Чавушоглу заявив у понеділок на пресконференції з главою МЗС Австрії Александром Шалленбергом, повідомляє Європейська правда з посиланням на Anadolu.

«Попри всі складнощі й політичні перешкоди, ми розуміємо, що більшість наших громадян все ще підтримують членство в ЄС. З іншого боку, членство в ЄС є одним зі стратегічних пріоритетів нашої зовнішньої політики», – зазначив він.

За словами Чавушоглу, розширенню ЄС перешкоджає різне ставлення до цього процесу всередині об’єднання, політичні перешкоди, а також блокування переговорів про вступ. Глава турецького МЗС заявив, що останнє було передбачене міграційною угодою з ЄС, але він "не виконав свою обіцянку".

«Ми, як Туреччина, кажемо, що це, звісно, політичний процес, але і технічний процес. Щоб країна стала членом ЄС, є 36 розділів. Ці розділи потрібно відкривати і закривати. Потрібно проводити переговори між відкриттям і закриттям», – вважає Чавушоглу.

Він закликав ЄС «усунути політичні перешкоди і офіційно повідомити нас про критерії», за якими здійснюється відкриття переговорів по кожному з розділів.

Нагадаємо, Туреччина подала заявку на членство ще у 1987 році, а кандидатом стала лише за 12 років, у 1999-му. 

Лише в 2005 році Туреччина розпочала переговори щодо угоди про членство, що складається з 35 переговорних глав. У 2006 році вона відкрила і того ж дня закрила найпростішу переговорну главу, щодо співпраці в сфері науки (тобто по ній переговорів не було взагалі), і відтоді протягом вже 17 років не було закрито жодної глави.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що зараз Туреччина більш віддалена від ЄС порівняно з тим, що відбувалося чверть століття тому.
 

Ще на цю тему