Загарбники завели до Маріуполя четверте судно для вивезення краденої продукції

08:00 05.07.2022

В морському порту окупованого російськими військами Маріуполя помічене четверте судно, яке готується до вивезення викраденої української продукції. 

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, пише видання Порти України.

«Маріупольський порт готується до перевалки вкраденого зерна. В акваторії порту вже помічено четверте судно. Зерно чи метал — спостерігаємо», — написав Андрющенко у Telegram.

За його словами, стало відомо, зокрема, про схему вивозу металопокату та зерна з Маріуполя через Сірію.

Все вкрадене малими суднами класу річка-море будуть везти до пунктів перевантаження (де-факто великих вантажних платформ з кранами), що стоять в «нейтральних» водах в районі Керчі. Там з малих суден йде перевантаження на великі судна, що прямують до Сирії за фіктивними документами завантаження в портах інших країн, зокрема називають Туреччину (потребує уточнення)”, — повідомив Андрющенко.

Термін ходу від Маріуполя до таких платформ становить близько 8 годин, що дає змогу забезпечити велику швидкість вивезення, наголосив він.

За даними Групи «Метінвест», яка є власником маріупольських металургійних комбінатів ММК ім. Ілліча та «Азовсталь», у перший день війни в Маріупольському морському порту залишалося понад 234 тис. тонн виробленої на обох підприємствах металопродукції на суму приблизно $148 млн. Через Маріупольський морський порт, що наразі перебуває на окупованій російськими військами території, загарбники вже викрали й вивезли до Росії майже 30 тис. тонн української металопродукції.

Російські окупаційні війська з травня намагаються поновити роботу Маріупольського порту, але їм це не вдається, поки залишається затопленим судно «Меотида» при вході у нові «ворота», які є основними для поновлення морських перевезень. Поки що окупанти зуміли розблокувати лише так звані старі ворота, через які можуть пройти судна класу «річка-море» з осадкою до 3,5 метра, проте глибина в яких не достатня для проходження завантажених морських балкерів.

Наприкінці червня призначена російськими загарбниками окупаційна «адміністрація» Маріуполя активізувала розчистку акваторії та основного суднового ходу в Маріупольському порту, щоб запустити його для вивезення викрадених вантажів і завезення військової техніки.

Крім того, окупанти розпочали термінові роботи з ремонту залізничного полотна в Маріуполі та станції Сартана, щоб спробувати вивезти металопрокат та залишки зерна з території Маріупольського порту залізницею.

Наприкінці травня російська окупаційна «адміністрація» Маріуполя призначила «капітаном» Маріупольського морського порту колишнього голову Державної інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті (Укрморрічінспекції) Григорія Соболевського.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.
 

Ще на цю тему