Байден: США планують передати Туреччині десятки нових винищувачів F16

08:40 01.07.2022

США готови поставити десятки додаткових винищувачів F16 Туреччині, а також велику кількість комплектів для модернізації інших бойових літаків, однак це рішення має ще ухвалити Конгрес США.

Про це заявив президент США Джо Байден 30 червня у Мадриді під час пресконференції за підсумками саміту НАТО, передає Укрінформ.

«Не в наших інтересах не робити цього», - зауважив Байден у відповідь на запитання, чи готові США задовольнити запит турецької влади на поставки літаків F16.

Він пояснив, що передача Туреччині нових винищувачів відповідає інтересам безпеки Сполучених Штатів і Північноатлантичного альянсу в цілому.

Президент США підкреслив, що тут не йдеться про «послугу за послугу» - у контексті згоди Анкари на приєднання Швеції й Фінляндії до НАТО. За словами Байдена, США просто мають поставити ці літаки для посилення позицій Альянсу.

Водночас він зауважив, що для цього потрібно отримати ще схвалення Конгресу. «І я думаю, ми це отримаємо», - зазначив президент США.

Як повідомлялося, в жовтні Туреччина звернулася до Сполучених Штатів з проханням придбати 40 винищувачів F-16 та майже 80 комплектів для модернізації військових літаків цього типу, які вже стоять у неї на озброєнні. Впродовж останніх місяців Конгрес США висловлювався проти цього продажу на тлі позиції уряду Ердогана, яка суперечила окремим поглядам Сполучених Штатів, у тому числі щодо приєднання двох скандинавських країн до НАТО.

За існуючою процедурою, головний законодавчий орган США має підтримати рішення щодо продажу американської зброї іншим країнам.
 

Ще на цю тему