З Росії йдуть ще три топових компанії – Whirlpool, Michelin і Kone

08:40 30.06.2022

Масовий вихід західних компаній із російського ринку у вівторок, 28 червня, підтримали ще три компанії – Whirlpool, Kone і Michelin. 

Перша входить до трійки світових лідерів із виробництва побутової техніки, друга – один із найбільших виробників ліфтів та елеваторів, третя – найбільший у світі виробник шин після Bridgestone, пише LIGA.Бізнес.

Американська Whirlpool (бренди Indesit і Hotpoint) продає свої російські компанії АТ "Індезіт Інтернешнл" і ТОВ "Вірлпул Рус" турецькому виробнику побутової техніки Beko – компанії Arcelik.

Вартість угоди – 220 млн євро, покупець отримає два виробничих майданчики в Липецьку, які дозволяють випускати до 2,8 млн холодильників і пральних машин на рік.

Whirlpool зупинила виробництво в Росії ще на початку року.

У 2021 році Arcelik викупила у Whirlpool її турецькі активи за 78,3 млн євро.

Фінська Kone так само продасть власне російське підприємство АТ "КОНЕ Ліфтс" локальному менеджменту. Угоду планують закрити до кінця 2022 року, після чого бізнес продовжить працювати під іншим брендом. Вартість угоди не повідомляється.

Компанія суттєво скоротила свою діяльність у Росії після її нападу на Україну, зупинивши постачання та укладення нових контрактів. На російський ринок припадало щонайбільше 1% від глобального продажу Kone.

Французький виробник шин Michelin також передає російський бізнес в управління місцевому керівництву, пише Reuters.

"Michelin підтверджує, що технічно неможливо відновити виробництво, зокрема через проблеми з постачаннями, в умовах загальної невизначеності", – заявила компанія.

На російському заводі Michelin, який було відкрито у 2004 році, працюють близько 750 людей. Його потужність сягає 2 млн автомобільних шин на рік. Підприємство зупинили ще у березні.
 

Ще на цю тему