«Укрзалізниця» відновить ширококолійну лінію на Закарпатті до кордону з Румунією

11:00 29.06.2022

«Укрзалізниця» розпочинає ремонт залізничної інфраструктури від станції Рахів у Закарпатській області до кордону з Румунією, де на найближчій станції Валя-Вішеулуй є можливість здійснювати пересадку пасажирів та перевантаження вантажів. 

Про це, як пише видання Порти України, повідомляє Rail Insider.

Залізниця від Рахова до румунського кордону не використовувалася понад 10 років.

Зазначається, що лінія тут була збудована за часів Австро-Угорської імперії ще 1894 року та йшла територією нинішньої Закарпатської області. Після 1945 року цю залізницю перебудували на радянський стандарт колії 1520 мм і габарит, але частково вона проходить територією Угорщини та Румунії. До 2003 року курсував міжнародний дизель-поїзд сполученням Рахів—Сигет, який був скасований через збитковість та значну кількість випадків контрабанди.

Зараз ділянка колії 1520 мм, що проходить територією Румунії від Солотвина до Рахова, взагалі не використовується.

Відновлення цієї лінії створює можливість для транзитного руху залізницею від Чопа до Івано-Франківська та Чернівців, а також до інших точок Прикарпаття через Рахів і Делятин. Фактично це означає ведення руху третьою залізничною лінією через Карпати.

Довжина залізниці від Рахова до кордону з Румунією — приблизно 18 км. На цій ділянці є невелика станція Берлибаш (роз’їзд із двома коліями на одноколійній магістралі), тунель і також міст через річку Тиса.
 

Ще на цю тему