Які путінські олігархи судяться за зняття санкцій і чи є в них шанси

13:40 28.06.2022

Санкції проти Росії є важливим елементом протистояння російській агресії.

Як повідомляє Європейська правда, серед них – індивідуальні санкції проти російських олігархів, чиновників і пропагандистів. Заморожування активів і заборона пересувань роблять боляче «боярам», які підтримують режим свого царя.

Підсанкційні олігархи позбулися чималих благ цивілізації. За даними Єврокомісії, тільки у Європі їхнього майна заарештовано на 12,5 мільярдів євро.

Тож не дивно, що підсанкційні олігархи не здаються, а намагаються зняти санкції у різні способи. 

Впродовж останніх кількох тижнів близько двох десятків звернулися до Суду ЄС у Люксембурзі з позовами про "незаконність" накладених на них санкцій, йдеться у статті юриста Владислава Власюка Санкції випробовують на стійкість: як олігархи Путіна оскаржують рішення ЄС.

До Суду ЄС надійшло щонайменше 18 позовів від російських мільярдерів і їхніх родичів.

Серед бажаючих судитися практично всі вважаються наближеними до президента Росії і заробили свої статки завдяки тому, що довгі роки були вхожими у Кремль. Не виключено, що реальне число позивачів вище.

Наразі встановлений перелік позивачів виглядає так: Ігор Шувалов (голова Банку розвитку і зовнішньоекономічної діяльності), Олександр Винокуров (акціонер торговельної мережі «Магніт», зять глави МЗС Сергія Лаврова), Дмитро Пумпянський (акціонер Трубної металургійної компанії), Вадим Мошкович (акціонер холдингу «Русагро»), Ігор Кесаєв (акціонер групи компаній "Меркурій"), Андрій Мельниченко (акціонер компанії «Єврохім»), Дмитро Мазепін (співвласник «Уралхіму»"), Роман Абрамович (власник холдингу «Millhouse»), Віктор Рашніков (акціонер Магнітогорського металургійного комбінату), Михайло Фрідман (співвласник «Альфа-груп»), Петро Авен (ще один співвласник «Альфа-груп»), Геннадій Тимченко (власник інвестгрупи «Волга»), Дмитро Конов (директор компанії «Сибур»), Олексій Мордашов (власник «Сєвєрсталі»), Алішер Усманов (власник «Металоінвесту»), Саодат Нарзієва і Гульбахор Ісмаїлова (сестри Алішера Усманова), а також пропагандистський телеканал «RT France».

«Орденоносець» путінських медалей Алішер Усманов у результаті санкцій втратив яхту Dilbar вартістю 600 мільйонів доларів, яку конфіскувала німецька поліція, а самому олігарху заборонили подорожувати країнами Євросоюзу.

Не погодившись з таким станом речей, 29 квітня він оскаржив рішення ЄС про внесення його до санкційного списку. При цьому Усманов попросив суд призупинити дію санкцій на період, поки судді не ухвалять остаточне рішення щодо основного позову.

Тож, варто зауважити, що на період розгляду позовів суд не призупиняє дію арештів, накладених на активи олігархів з РФ. Щоправда, у них є можливість використовувати заблоковані кошти для оплати судових витрат.

Судові суперечки щодо санкцій ЄС можуть тягнутися роками і рідко закінчуються остаточною перемогою позивачів.

Вислизнути з-під санкційних обмежень практично неможливо, а позови часто стають негативом для самих позивачів.

Європейські юристи невисоко оцінюють шанси російських мільярдерів отримати перемогу в судах. Вони вважають: через політичну складову малоймовірно, що європейська судова система винесе рішення в інтересах близьких до Путіна осіб.

Докладно про санкції можна дізнатисяі у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Теми: