Українськи порти на Дунаї збільшили відвантаження експортного зерна в 1,6 разів у травні

08:40 28.06.2022

Українські порти на Дунаї у травні 2022 року збільшили відвантаження зернових на експорт порівняно з квітнем в 1,6 разу — до 1,3 млн тонн. 

Проте це все ще не достатні обсяги, якщо порівнювати з часами до російського військового вторгнення і блокування Росією основних портів України Росією. Як пише видання Порти України, про це повідомив заступник голови ДП «Адміністрація морських портів України» зі взаємодії з органами влади Дмитро Барінов.

«Працюють порти на Дунайському напрямку. Весь експорт, а здебільшого це агро, спрямовано на ці порти. Але вони не готові до таких обсягів продукції. У березні вони відвантажили разом лише 400 тонн вантажів, у квітні 800, у травні 1,3 млн і у червні намагаємось збільшити до 1,5 млн тонн відвантажень», — сказав Барінов під час брифінгу в «Медіацентрі Україна — Укрінформ» у понеділок, 27 червня.

Він нагадав, що до війни всі порти України відвантажували 5 млн тонн.

Зараз це менше, ніж третина довоєнних обсягів. Не можна порівнювати морські порти та порти Дунаю”, — зауважив заступник голови АМПУ.

За його словами, у довготривалій перспективі можливий варіант побудови великих розвантажувальних комплексів на Дунаї, які дозволять додатково збільшити перевалку, але для цього потрібне відповідне фінансування.

Барінов повідомив також, що в українських портах на сьогодні лишаються заблокованими близько 80 іноземних торгових суден разом з екіпажами.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю. Крім них, воєнним флотом Росії заблоковано шість портів у північно-західній частині Чорного моря.

З перших днів повномасштабного вторгнення флот РФ поцілив щонайменше у вісім цивільних суден в Азовському і Чорному морях і в Бузькому лимані. Піддаються обстрілам також морські порти. 

Ще на цю тему