У Брюсселі проходять переговори Туреччини, Швеції та Фінляндії щодо вступу в НАТО

19:20 27.06.2022

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі сьогодні проходять переговори Туреччини, Швеції та Фінляндії щодо вступу двох останніх в Альянс.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я розмовляв з президентом (Туреччини) Ердоганом у суботу, а пізніше сьогодні зустрінуся з прем’єр-міністром (Швеції) Андерссон. Я радий, що президент Ердоган, президент (Фінляндії) Нііністьо і прем’єр-міністр Андерссон прийняли моє запрошення зустрітися завтра в Мадриді. І сьогодні у штаб-квартирі НАТО ми проводимо чергову зустріч вищих посадових осіб з усіх трьох країн», - сказав Столтенберг.

Як повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ у НАТО, щоб посилити свою безпеку на тлі вторгнення росії в Україну. Для вступу усі 30 членів НАТО повинні схвалити це розширення. Туреччина на зустрічі послів НАТО заблокувала процес опрацювання цих заявок, пояснивши свою позицію питаннями безпеки, зокрема підтримкою в країнах курдських організацій, які Туреччина вважає терористичними. При цьому в Анкарі заявляють, що загалом не проти вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

25 травня в Анкарі відбулися тристоронні консультації щодо вступу Фінляндії та Швеції в НАТО, на них турецька сторона передала представникам Фінляндії та Швеції документ, де виклала свої занепокоєння та очікування. Напередодні в Анкарі заявили, що виступають за письмове оформлення досягнутих домовленостей, зокрема, з питань непідтримки терористичних організацій та зняття ембарго на оборонні поставки.
 

Ще на цю тему