Конгрес США має намір оголосити путінську війну проти України геноцидом

16:10 26.06.2022

Двопартійна група американських законодавців представила проєкт резолюції, що визначає дії Росії в Україні як акт геноциду.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Foreign Policy. 

У документі зазначається, що звірства, вчинені російськими військами в Україні, включаючи напади на цивільне населення, прямі обстріли пологових будинків та медичних установ, а також депортація сотень тисяч українців до росії та на підконтрольні їй території, відповідають критеріям, викладеним у статті II Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду й покарання за нього.

Аргументуючи свою позицію, автори резолюції вказують на заяви російських державних ЗМІ та високопосадовців, включаючи президента росії путіна, спрямовані на підрив української державності й суверенітету.

Зазначається, що звірства в Україні здійснюються з певною метою. Про це, зокрема, свідчить той факт, що путін у квітні нагородив низку російських військових і підрозділів, звинувачуваних у скоєнні воєнних злочинів у Бучі, зокрема в тортурах, зґвалтуваннях та позасудових стратах мирних жителів. Так, 64-й мотострілецьку бригаду він удостоїв звання «Гвардійської» і похвалив її за «масовий героїзм і доблесть, стійкість і мужність».

Хоча резолюція не є юридично зобов‘язальним документом, вона посилає сильний сигнал щодо засудження дій москви та вказує на продовження зусиль Конгресу з надання всілякої підтримки Україні.

У квітні президент США Джо Байден охарактеризував російські звірства в Україні як геноцид.

Теми:

Ще на цю тему