рф намагається звалити провину за стрибок продуктових цін на санкції – Бербок

18:00 24.06.2022

Єдиним винуватцем у глобальній продовольчій кризі та дефіциті зерна, що загрожує голодом мільйонам людей, є росія.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком міжнародної конференції з питань глобальної продовольчої безпеки в п’ятницю в Берліні, передає Укрінформ.

«росія свідомо використовує голод як зброю війни і тримає в заручниках весь світ», – заявила глава МЗС.

Криза голоду наростає як хвиля, яка загрожує життю багатьох людей, «але саме російська війна перетворила хвилю на цунамі», - підкреслила Бербок. Вона закинула кремлю намагання звалити провину за стрибок цін на продукти харчування на тих, хто запровадив санкції, та нагадала, що жодних санкцій проти російського експорту зерна не вводилося. Першопричиною такої ситуації є, насамперед, те, що саме росія створює кризу, блокуючи українські порти та зерносховища.

За словами політика, 345 мільйонам людей у ​​82 країнах наразі загрожує брак продовольства. Вона також навела цифру 44 млрд євро, які необхідні для подолання кризи голоду цього світу, з яких наразі профінансовано лише половину.

Конференція в Берліні, співорганізаторами якої виступають три німецькі міністерства - закордонних справ, харчування та сільського господарства, а також економічного розвитку – проходить за підтримки ООН. У ній беруть участь 40 міністрів (МЗС ФРН, Франції, США та Італії), 50 делегацій, у тому числі представники ООН, громадянського суспільства, а також країн, які особливо постраждали внаслідок ситуації, що склалася, зокрема, України. Нашу державу на заході представляє міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

На конференції у п'ятницю федеральний уряд працюватиме над тим, щоб інші донори також взяли зобов’язання в найближчі тижні, але конкретних обіцянок щодо фінансової допомоги на Берлінській конференції не очікується, вона не є донорською.

Протягом багатьох років федеральний уряд був другим за величиною донором у світі після США. Щоб пом’якшити наслідки російської загарбницької війни для глобальної продовольчої безпеки, Німеччина, як голова G7, пообіцяла в березні виділити додатково 430 мільйонів євро. Загалом цього року Німеччина інвестує близько 4 мільярдів євро в гуманітарну продовольчу допомогу та кризові продовольчі системи.

Теми:

Ще на цю тему